Noordwijk zhFietsrouteWandelroute(km)

Nederlands Open Monumentendag 2023

Dag van de Open Monumentendag - Noordwijk zh

Open Monumentendag - 9 en 10 september 2023

Comité Open Monumentendag Noordwijk

Kom naar Streekmuseum Veldzicht waar deze 36e Open Monumentendag de Blaarkop centraal staat.  ‘Levend erfgoed, als monumenten konden praten’, in Noordwijk hebben wij nog werkelijk levend erfgoed als onderwerp hebben gekozen, namelijk de Blaarkop, een inmiddels zeldzaam koeien ras, dat van grote betekenis is geweest voor de regio rond Noordwijk.

Het ras stamt uit Groningen en Friesland van waar het per boot naar o.a. Noordwijk werd vervoerd, tijdens de hoogtijdagen ging dat om wel 15.000 koeien per jaar. Tussen Haarlem en Den Haag werd door honderden kaasboeren magere Leidsche Kaas gemaakt die vroeger diende als bevoorrading van schepen van de VOC en de walvisvaart. En als de koeien uitgemolken waren werden ze rond Schiedam met spoeling, het afvalproduct van de jeneverstokerijen, vetgemest om als vleeskoeien naar o.a. Londen te worden verscheept. De grote hoeveelheden mest die daar ontstonden werden vervolgens weer naar de Bollenstreek getransporteerd om daar de zanderige geestgronden te verbeteren, waardoor de bollencultuur kon floreren.

Ook op de monumentale boerderij Streekmuseum Veldzicht (1863) werden vroeger Blaarkoppen gehouden en er is daar ook een kaaskelder te vinden. Op het weiland aan de overkant is de Blaarkop in levende lijve te zien, reden om Streekmuseum Veldzicht tot het centrum van deze Open Monumentendag te maken!

Namens het Comité Open Monumentendag Noordwijk wensen wij u weer een interessante en vooral plezierige dag toe!

Binnen de gemeente Noordwijk is al sinds de start in 1986 een Comité actief dat de Open Monumentendag jaarlijks organiseert. Het Comité bestaat uit vrijwilligers uit de gemeente Noordwijk, en wordt ondersteund door de ambtenaar die Erfgoed in zijn portefeuille heeft. De gemeente stelt jaarlijks een subsidie beschikbaar en ook enkele trouwe donoren springen financieel bij om de dag te kunnen organiseren. Naast de Open Monumentendag wordt ook jaarlijks de Klassendag georganiseerd waar de groepen 7 en 8 van alle basisscholen een programma wordt aangeboden.

Routemap ▲

Realisatie

De Open Monumentendag op RouteMaps is gemaakt door RouteDesigner.

Cees Geuze Information Design - Noordwijk zh


Dag_Noordwijkse_Geschiedenis

 

Routemap ▲

Loading

 

9 september 2023

 

RouteMaps