AmsterdamAudiotourWandelroute(4,6 km)

Nederlands Harry Mulisch

Harry Mulisch - Amsterdam

Literaire Route Harry Mulisch

Deze tour bestaat uit 20 stops in een vaste volgorde, die begint en eindigt op de Leideskade voor het Harry Mulisch Huis. Elke volgende stop licht op. Sla maximaal drie locaties over. Bij een aantal stops hoort u Mulisch zelf of worden passages uit zijn werk voorgelezen.

Een groot deel van de route gaat dwars door het centrum van Amsterdam met vaak drukke en chaotische verkeerssituaties, let daarom goed op bij het wandelen en het bekijken van de informatie op uw mobiele telefoon.

Bij iedere stop kunt u foto’s bekijken en audio beluisteren. U kunt er ook voor kiezen om alvast door te lopen en de audio onderweg te beluisteren. Het Literatuurmuseum en het Harry Mulisch Huis wensen u een plezierige wandeling.

Tip: Maak gebruik van je koptelefoon/oortjes. Zo beleef je de audio van deze Literaire Route optimaal.

Routemap ▲

Index Literaire Route Harry Mulisch

1. Harry Mulisch Huis
2. Café Americain
3. Stadsschouwburg
4. De Kring
5. Leidseplein
6. Anti-Rooktempel
7. Huis van Ed. Hoornik
8. Huis van Han Lammers
9. ’t Spui
10. Universiteitsbibliotheek
11. Leidsestraat
12. Dikker & Thijs
13. Prinsengrachtziekenhuis
14. Museumplein
15. Concertgebouw
16. Stedelijk museum
17. Vossiusstraat
18. Hein Donnerbrug
19. Huis van Bewaring
20. Harry Mulisch Huis

Routemap ▲

Realisatie

Deze wandeling is een initiatief van het Literair Museum Den Haag. Vormgeving en bouw door CGID Noordwijk zh.

Deze route is op initiatief van RouteMaps opnieuw gebouwd op basis van de vervallen app Literaire Routes.


Harry Mulisch werd in 1927 in Haarlem geboren, als enig kind van de Duits-Oostenrijkse Karl Mulisch en de Joods-Belgische Alice Schwarz. Zijn ouders scheidden in 1937 en zijn moeder verhuisde naar Amsterdam-Zuid, waar veel van haar familie woonde. Harry bleef bij zijn vader en huishoudster Frieda in Haarlem. Eens in de week zocht zijn moeder hem op en bracht een boek mee uit de bibliotheek. Later, toen het door maatregelen van de bezetter voor Alice Schwarz vrijwel onmogelijk werd om Amsterdam te verlaten, zocht Harry haar op in Oud-Zuid.

Na de bevrijding werd de vader van Harry Mulisch, die directeur personeelszaken was bij de Duitse roofbank Lippmann-Rosenthal & Co., gearresteerd. Harry bleef in Haarlem wonen en kon financieel maar met moeite rondkomen. In 1951 werd Mulisch’ debuutroman Archibald Strohalm als manuscript bekroond met de Reina Prinsen Geerling-prijs. Een jaar later werd het boek uitgegeven door De Bezige Bij.

In Haarlem zette Mulisch zijn eerste stappen in de artistieke wereld, maar Amsterdam bleef trekken en na het vertrek van zijn moeder naar San Francisco in 1951 en zes jaar later de dood van zijn vader, verhuisde Mulisch alsnog naar Amsterdam. Dáár immers zat zijn uitgever, woonde zijn vriendin en leefden zijn vrienden.

Een fijne en inspirerende wandeling toegewenst.


Amsterdam: Harry Mulisch

 

Routemap ▲

Loading